I’M FINE: Verbeteren van de fysieke fitheid bij spierziekten

I’M FINE: Verbeteren van de fysieke fitheid bij spierziekten

Hoewel de positieve effecten van beweegprogramma’s steeds duidelijker worden, is er wisselend bewijs over de effectiviteit van beweegprogramma’s bij spierziekten. Het I’M FINE onderzoek evalueert de effectiviteit van een geïndividualiseerd beweegprogramma bij mensen met langzaam progressieve spierziekten op het verbeteren van de fysieke fitheid.

Achtergrond:

Mensen met spierziekten hebben vaak moeite om voldoende te bewegen door klachten als spierzwakte, vermoeidheid en pijn. Onvoldoende beweging kan leiden tot een verminderde fysieke fitheid, wat het dagelijks functioneren lastiger maakt. Alhoewel de positieve effecten van beweegprogramma’s steeds duidelijker worden, is er nog wisselend bewijs over de optimale aanpak en zijn er ook onderzoeken die geen effect vonden. Mogelijk komt dit doordat huidige beweegprogramma’s onvoldoende zijn afgestemde op de individuele patiënt.

Doel:

Evalueren van de effectiviteit van een geïndividualiseerd beweegprogramma (persoonlijk trainingsprogramma + coaching traject) op de conditie en kwaliteit van leven van mensen met verschillende spierziekten. Ook wordt nagegaan of het volgen van het beweegprogramma zorgt voor een meer actieve leefstijl op de langere termijn.

Stand van zaken:

Momenteel zijn er 42 deelnemers geïncludeerd, waarvan de eerste deelnemers het beweegprogramma hebben afgerond.

Deelname:

In totaal worden 90 deelnemers met langzaam progressieve spierziekten gezocht. Inclusie voor deelname sluit eind 2021.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Sander Oorschot, onderzoeker bij de afdeling Revalidatie van het Amsterdam UMC, locatie AMC, in samenwerking met Eric Voorn PhD, Merel Brehm PhD en Frans Nollet MD, PhD. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames