Kosteneffectiviteit van specialistische orthesezorg bij mensen met zwakke beenspieren
Lopend

Kosteneffectiviteit van specialistische orthesezorg bij mensen met zwakke beenspieren

In mei 2019 is binnen het Amsterdam UMC (locatie AMC) een studie naar orthesezorg bij spierziekten van start gegaan. Het doel van de studie is het onderzoeken van de effectiviteit en kosteneffectiviteit van specialistische orthesezorg op het fysiek functioneren bij mensen met zwakke beenspieren in vergelijking met de reguliere orthesezorg.

Achtergrond

Mensen met een spierziekte hebben vaak last van zwakke beenspieren. Het lopen kost daardoor meer moeite, is minder stabiel en kan gepaard gaan met vallen. Om beter te lopen worden orthopedische schoenen of beenorthesen toegepast. De uitvoering en de effectiviteit van deze voorzieningen laten veel verschillen zien. Om deze praktijkvariatie te verminderen, is er in 2012 een landelijke ortheserichtlijn ontwikkeld: ‘Beenorthesen bij neuromusculaire aandoeningen’. Deze richtlijn is geïmplementeerd in twee expertisecentra met gespecialiseerde kennis op het gebied van orthesezorg bij spierziekten. Echter, de kosteneffectiviteit van gespecialiseerde orthesezorg in vergelijking met gebruikelijke orthesezorg is nog niet eerder onderzocht.

Doel

In dit project wordt onderzocht of specialistische orthesezorg geleverd in expertisecentra leidt tot orthesen die (kosten-)effectiever zijn dan orthesen zoals die in de gebruikelijke praktijk worden geleverd. Hierbij wordt gekeken naar het effect op de moeite die het lopen kost in termen van energieverbruik en het behalen van persoonlijke doelen. Ook wordt gekeken naar de kosten van de orthesezorg.

Stand van zaken

Deelname aan dit onderzoek is nog mogelijk tot januari 2022. Momenteel zijn er 35 deelnemers aan het onderzoek en in totaal zijn we op zoek naar 70 deelnemers. Mocht u meer willen weten over het onderzoek of interesse hebben in deelname dan kunt u contact opnemen met de uitvoerend onderzoeker Elza van Duijnhoven (e.vanduijnhoven@amsterdamumc.nl).

Lopend

17-12-2021

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Elza van Duijnhoven MSc, onderzoeker bij de afdeling Revalidatie van het Amsterdam UMC, locatie AMC, in samenwerking met Jana Tuijtelaars MSc, Merel Brehm PhD, Fieke Koopman MD, PhD, en Frans Nollet MD, PhD. Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames