Is spiertraining zinvol bij CMT?

Is spiertraining zinvol bij CMT?

Ja, maar bij voorkeur onder begeleiding om overbelasting of verkeerde belasting te voorkomen. Trainen kan verschillende doelen hebben. Het kan bijvoorbeeld gaan om conditieverbetering of vergroten van het uithoudingsvermogen, verbeteren van de balans of verminderen van valrisico. Soms kan training gericht zijn op het overwinnen van bewegingsangst die kan ontstaan als de controle over het lichaam minder wordt.
Trainen kun je het beste functioneel doen, dat wil zeggen dat je normale activiteiten uitvoert in de training zoals lopen of fietsen. Bij het samenstellen van het trainingsprogramma moet rekening worden gehouden worden met diverse factoren: de diagnose, de progressiviteit van de aandoening, de conditie van hart en longen, vermoeidheid en pijnklachten, leeftijd, vroegere activiteitenniveau en het gebruik van hulpmiddelen. Als in verband met het trainingsprogramma allerlei normale activiteiten van het dagelijks leven achterwege worden gelaten, wordt geen winst behaald.
In het Amsterdam UMC wordt onderzoek gedaan naar de beste manier van trainen bij mensen met een spierziekte zoals CMT/HMSN. Tot nu toe is er nog niet heel veel bekend over de effecten van spiertraining bij spierziekten.

 

Bent u patiƫnt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel een vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames