Welke medicijnen kan ik wel en niet slikken bij CMT?

Welke medicijnen kan ik wel en niet slikken bij CMT?

Wanneer voor een andere aandoening medicijnen moeten worden voorgeschreven, is het verstandig na te laten gaan of dit kan. Een aantal medicijnen heeft namelijk een ongewenste uitwerking bij mensen met CMT/HMSN. Meld uw behandelaar en uw apotheker daarom altijd dat u CMT/HMSN heeft. Omdat bij CMT/HMSN-patiënten de zenuwen al zijn aangetast, kan het zijn dat zij gevoeliger zijn voor extra schade aan de zenuwen.

De CMTA (Charcot-Marie-Tooth Association) houdt een lijst bij met ‘mogelijk te vermijden medicatie’, zie deze link. Op de lijst staan medicijnen die in meer of mindere mate een toename van zenuwaantasting (neuropathie) zouden kunnen geven.

De zogenaamde generieke namen zijn gebruikt, deze kunnen verschillen van de namen die groot op de verpakking staan, maar zijn altijd terug te vinden elders op de verpakking en in de bijsluiter. Benadrukt moet worden dat als er geen alternatief mogelijk is het soms raadzaam kan zijn voor uw gezondheid om toch een middel uit de lijst te gebruiken. De drempel om dat te doen, ligt lager indien het risiconiveau lager is.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel een vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames