Wat is de behandeling van CMT?

Wat is de behandeling van CMT?

CMT/HMSN is een erfelijke ziekte waarvoor nog geen genezing mogelijk is. De behandeling is gericht op de verschillende klachten en gevolgen die door de ziekte ontstaan, zoals bijvoorbeeld slechter lopen, verminderde balans, een verminderde handfunctie, vermoeidheid, pijn en emotionele (psychologische) problemen. Een revalidatieteam richt zich op het verminderen van deze gevolgen voor u dagelijks leven, en behoud van zoveel mogelijk kwaliteit van uw leven. Afhankelijk van de ernst van uw klachten kunt u direct na het horen van de diagnose naar een revalidatiearts worden verwezen, maar ook in de jaren erna. Tijdens een bezoek aan de revalidatiearts wordt op basis van het gesprek en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek samen met u vastgesteld waar de knelpunten zitten, en wordt een voorstel gedaan voor zorg op maat, gericht op de doelen die u het meest belangrijk vindt. Dit kan bestaan uit begeleiding van verschillende experts uit het revalidatieteam, bijvoorbeeld een fysio- of ergotherapeut, een verwijzing naar een orthopedisch schoenmaker of instrumentmaker, of naar een gespecialiseerd orthopedisch en/of plastisch chirurg. De revalidatiearts blijft vaak betrokken voor de aansturing en afstemming van de verschillende behandelingen. Het is goed om regelmatig opnieuw te kijken of er nieuwe knelpunten en doelen zijn. Daarom blijft een deel van de patiënten met CMT/HMSN onder controle van een revalidatiearts. Deze revalidatiearts is meestal werkzaam op een in spierziekten gespecialiseerde revalidatieafdeling
Wat betreft medicatie kunnen vooral de medicijnen de werkzaam zijn tegen zenuwpijn (neuropathische pijn) van betekenis zijn. Hierbij is het wel zo dat neuropathische pijn voorkomt voor bij CMT, maar meestal niet op de voorgrond staat.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel een vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames